Enkele tips om milieuvriendelijk te tuinieren bij droogte

op .

Mulchen is het op een natuurlijke manier beschermen van de grond door een laag organisch of anorganisch materiaal erover te verspreiden. In de zomer voorkomt een goede laag mulchmateriaal uitdroging van de bodem!

Mulchen kan met verschillende materialen, zoals gras, houtsnippers, compost, stro maar ook karton. Afhankelijk van waar je het voor wilt gebruiken, of wat je het meest voor handen hebt, maak je een keuze. Als je een groot gazon hebt en je de borders of je gazon wilt mulchen, is gras een voor de hand liggend materiaal. Je gebruikt gewoon de grasresten uit de opvangbak van je grasmaaier! Zet hem hiervoor wel op de hoogste stand, zodat de grasresten zo klein mogelijk zijn. Of versnipper de grasresten alvorens je ze door de borders verspreidt. Je kunt ook een speciale mulchmaaier gebruiken, om er zeker van te zijn dat de grasresten geschikt zijn om mee te mulchen. Heb je veel aardbeien? Leg onder de planten dan een laagje stro. Dit mulchmateriaal voorkomt dat de vruchten gaan rotten. En houd je van nette opgeruimde borders, dan kun je het best kiezen voor houtsnippers of boomschors!

Mulchen en uitdrogen

De mulchlaag bestaat uit materiaal dat vocht vasthoudt. Als het veel regent, zuigt de mulchlaag zich vol; waardoor ze in droge tijden vocht kan afgeven aan de bodem. Hiermee voorkom je dat de grond tijdens droge perioden in de zomer snel uitdroogt; zo hoef je de planten minder water te geven. Tijdens hevige zomerse regenbuien zorgt de mulchlaag er andersom ook voor dat de grond niet te nat wordt. Het verspreiden van grasresten over het gazon voorkomt uitdroging van het gazon. Je kunt dit doen met een gewone grasmaaier zonder opvangbak of door het gazon te mulchmaaien. Het is de meest eenvoudige manier van grasmaaien; waarmee je dus ook nog eens een geel en verdroogd gazon voorkomt.

Mulchen tijdens warme dagen

Mulchen is eigenlijk een soort dikke deken die je plantenwortels beschermt tegen extreme weersinvloeden, want naast droogte en vocht, houdt het ook de temperatuur in evenwicht. In de winter beschermt mulch de bodem tegen vrieskou, en in de zomer blijft het onder de mulchlaag heerlijk koel. Op die manier droogt de grond ook minder snel uit op zomerse dagen met tropische temperaturen!

Mulchen in de zomer

De zomer is niet de meest geschikte tijd om te mulchen. De planten zijn dan erg groot, en soms zijn de borders zo dichtbegroeid, dat je er niet bij kunt. Het vroege voorjaar is daarom een beter moment. Grasresten zijn er dan nog niet zoveel, dus verspreid in dat geval een laag compost, versnipperd blad of houtsnippers over de borders. Deze materialen geven de bodem direct voedingsstoffen voor het komende seizoen. In de zomer kun je de borders wel lichtjes voorzien van een laagje grasresten. Dit valt gemakkelijk door dichte beplanting heen.

Mulchen tegen onkruid

Nog een reden om te mulchen is het tegenhouden van onkruid! Het materiaal verhindert dat er licht op de bodem valt, waardoor onkruidzaden moeilijker kiemen. Mulchen tegen onkruid doe je het best met grof materiaal, en in het voorjaar. In de zomer geniet je dan zeker van schitterende, onderhoudsvriendelijke borders!

Zo berg je een accu op de juiste manier op.

op .

Zo berg je een accu op de juiste manier op

Om een lange levensduur van je accu te verzekeren, moet je er goed mee omgaan. Dat betekent ook dat je hem op de juiste manier opbergt. Wist je bijvoorbeeld dat je een accu juist beter niet leeg opbergt?

Accu op de juiste manier bewaren

Om een zo lang mogelijke levensduur van je accu te garanderen, is het van belang dat je er goed mee omgaat. STIHL maakt voor alle accumachines gebruik van moderne lithium-ion (Li-Ion) batterijen. Deze batterijen zijn niet alleen licht en stil, maar hebben ook een hoog vermogen. Je moet de accu's wel op de juiste manier bewaren.

Dit zijn onze tips:

 • Verwijder indien mogelijk de accu uit de machine.
 • Controleer voor opslag de laadstatus. De accu moet nog voor minimaal 30% vol zijn. In de volgende alinea leggen we je uit waarom.
 • Reinig de accu, indien nodig, met een vochtig doekje.
 • Bewaar de accu op een veilige plek, beschermd tegen vocht en zon. Een gesloten doos is ideaal.
 • Bewaar de accu op een plek die tussen de  -10 °C tot +50 °C is, bijvoorbeeld in een goed geïsoleerd tuinhuis, garage of kelder.
 • Bewaar de accu op een veilige plek, waar kinderen er niet bij kunnen.

Waarom een accu niet leeg opgeborgen mag worden

Het advies luidt om te zorgen dat de batterij nog voor zo'n 30% opgeladen is, voor je deze opbergt. Wanneer de batterij helemaal vol of helemaal leeg is, belast je deze onnodig; bij zo'n 30% is dit niet het geval. Hiermee verleng je dus de levensduur van je batterij. Op het apparaat kan je zien of de batterij ongeveer 30% opgeladen is als er één groene led brandt. Je kan de batterij zo gerust voor een langere periode opbergen.

STIHL batterijen hebben een hele lage zelfontlading en dankzij een intelligent systeem schakelt de batterij, wanneer deze langere tijd niet gebruikt wordt, over in een soort slaapstand.

Opruimtips voor machines met een ingebouwde accu

Ook voor machines die een ingebouwde accu hebben, gelden adviezen. STIHL raadt het volgende aan:

 • Schakel de machine uit en verwijder de activeringssleutel; berg deze apart van elkaar op.
 • Maak de machine schoon met een vochtige doek om vuil en aanslag te verwijderen.
 • Bewaar de machine op een droge en veilige plaats.
 • Bewaar de machine op een plek die tussen de -10 °C tot +50 °C is, bijvoorbeeld in een goed geïsoleerde schuur of kelder.
 • Vermijd vocht en direct zonlicht.

Vermijd startproblemen aan het begin van het maaiseizoen!

op .

Breng je maaier tijdig binnen voor onderhoud zodat je tijdens het seizoen geen problemen ondervindt! Onze vakmensen maken hem weer helemaal seizoensklaar.

Afhankelijk van het type machine:

 • Olie verwijderen en verversen
 • Volledig en grondig reinigen van de machine
 • Reinigen van de carburator
 • Aandraaien van alle moeren
 • Slijpen van de messenbalk
 • Ledigen benzinetank
 • Bougie vervangen
 • Toerental regelen

Onderhoud inplannen

Waarom kiezen voor een accumachine?

op .

Wij hebben verschillende accumachines in ons aanbod. Met één en dezelfde accu, kan je verschillende machines aansturen (heggenscharen, motorzagen, hoogsnoeiers, kantenmaaiers, bladblazers, ...) De acculader zorgt ervoor dat het volledige vermogen snel weer inzetbaar is!

Kiezen voor een accumachine betekent kiezen voor:

 • Draadloos werken (geen gevaar meer om de draad door te snijden)
 • Handig werken (je kan overal gemakkelijker aan zonder draad)
 • Kostenbesparend werken

Controleer steeds het vermogen van de accu: hoe lang gaat de accu mee en hoelang moet hij opladen? Je wilt je werkzaamheden immers niet voortdurend onderbreken om de accu opnieuw op te laden.

 

Accumachines

           

  

 

            WILLEMEN NV KONTICH                   

                       Herman De Nayerstraat 2                            

                             B-2550 Kontich                               

T. 015/32.30.30   

                

          

WILLEMEN NV HERENTHOUT

Atealaan 7

B-2270 Herenthout

T. 014/26.18.97

   

 

                     

logo footer groen

google-tour

 2020 05 12 10h36 51

  E. info@willemen-nv.be

     BTW: 0415.598.478

 

 

  

 

 Openingsuren Kontich:

Maandag tot vrijdag van
08u00 tot 12u15 en van 12u45 tot 18u30

Zaterdag van
08u00 tot 12u15 en van 12u45 tot 17u00

Zon- en feestdagen gesloten

 

   Openingsuren Herenthout:

Maandag tot vrijdag van
08u00 tot 12u00 en van 13u00 tot 18u00

Zaterdag van
09u00 tot 16u00

 Zon- en feestdagen gesloten